maanantai, 01 lokakuu 2012 06:41

Kantomaanpää Nostettu

Kirjoittanut 

KANTOMAANPÄÄ - Vuoden lappilainen kylä 2012

www.kantomaanpaa.fi

Kantomaanpään kyläesite

Kantomaanpää koostuu saman postinumeron kylistä. Alueeseen 95660 kuuluvat Koivistonpää, Ojalanpää, Jäivaara, Saunavaara, Ratasvuoma, Kantomaanpää, Isokangas, Törmäslompolo, Lumio, Ainola, Holsteri ja Kenttämaa. Kyläyhdistyksen jäsenkunta kattaa koko alueen ja lisäksi ”mökkiläiset” muodostavat huomattavan kannan kyläyhdistyksen jäsenistössä.

ylitornio-kantomaanpaa-valtatie

Kylän viertä virtaa Tengeliöjoki, josta Kantomaanpään kohdalla kuohuu yksi Suomen parhaista harjuksen narraamiskoskista. Joen ympäristö on vaellukseen ja kalastukseen sopiva virkistäytymiskohde. Ennen koskea virta kulkee rauhaisasti jokena ja kylältä löytyy myös kaunis hiekkaranta.ntomaanpää koostuu saman postinumeron kylistä. Alueeseen 95660 kuuluvat Koivistonpää, Ojalanpää, Jäivaara, Saunavaara, Ratasvuoma, Kantomaanpää, Isokangas, Törmäslompolo, Lumio, Ainola, Holsteri ja Kenttämaa. Kyläyhdistyksen jäsenkunta kattaa koko alueen ja lisäksi ”mökkiläiset” muodostavat huomattavan kannan kyläyhdistyksen jäsenistössä.

ylitornio-kantomaanpaa-luoniokoski

Aktiviteetteinä Kantomaanpäässä harrastetaan uimista, varsinkin kylärannan kohdalta vastapuoleiselle rannalle, josta löytyy myös grillikatos. Kantomaanpäässä on runsaat marja- ja sienimetsät ja välittömät mahdollisuudet metsästämiseen ja kalastamiseen. Talvisin vanhan koulun ympäristöön ajetaan hiihtolatuja ja joen jäälle syntyy pilkkipaikkoja. Kyläyhdistyksen jäsenillä on myös käytössä kylätalon palvelut, joihin kuuluu kylän paras sauna, kuntosali, mattopuut, karaokelaitteet ja maalaus- sekä veistohuone. Talvisin voi myös osallistua linkoustalkoisiin ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi traktorinkuljettajaksi.

Ympäristöltään Kantomaanpää on puhdasluontoinen, maisemaltaan kaunis, eloisa, siisti ja turvallinen. Asukkaat juovat hyvää raikasta lähdevettä suoraan hanasta ja pitävät turvallisuutta pimeinä aikoina tuovien katuvalojen tuikkeesta. Kesäisin kylässä toimii erityisen mainio kyläkauppa, jonka valikoimassa on erityisesti esillä lähialueella tuotetut liha-, kala-, maito-, leipä-, kananmuna- ja kasvistuotteet. Kesäisin kylällä toimii myös useampi kirpputori ja ympäri vuoden vanhalla kyläkoululla on auki antiikki- ja lahjatavaraliike.

Tornionlaaksolainen vieraanvaraisuus vallitsee kylällä. Asukkaat ovat yritteliäitä ja luovat omia työpaikkoja. Aikoinaan muualle lähteneitä palaa takaisin asumaan Kantomaanpäähän. Aktiivinen kyläyhdistys pitää yllä yhteyksiä ja toimintamahdollisuuksia, jotta Kantomaanpää olisi täysivaltaisesti mukana nykymaailmassa. Kantomaanpää on tunnettu kulttuuritoimijoistaan ja rikkaasta Tornionlaakson kulttuuriperinteestään. Varsinkin käsityöperinteiden suuria taitajia löytyy kylältä runsaasti.

ylitornio-kantomaanpaa-lauluilta

Luettu 2783 kertaa Viimeksi muutettu tiistai, 22 huhtikuu 2014 12:30

Uusimmat artikkelit kirjoittajalta Ylläpitäjä

Outokairan kalenteri

kesäkuu 2018
M T K T P L S
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
 


Kävijöitä sivuilla

Paikalla 24 vierasta ja ei kirjautuneita